DIŞ TİCARET ŞİRKETİ NASIL KURULUR

   Dış ticaret şirketi nasıl kurulur ? dış ticaret şirketi kuruluş işlemleri nelerdir, dış ticaret firması açılış süreçleri nelerdir , 2021 dış ticaret firması prosedürleri nelerdir ? dış ticaret şirketi kurmak için , ithalat ihracat şirketi nasıl kurulur , ithalat ihracat şirketi açılış işlemleri nelerdir , dış ticaret şirketi kuruluş giderleri nelerdir ?

 

Gelişen teknoloji ile globalleşmenin hızlandığı günümüze, ithalat ihracat yapmak isteyen girişimciler için, dış ticaret alanı çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Bu kapsamda, dış ticaret faaliyetlerinde bulunmak isteyen girişimciler, bürokratik açıdan, şirketlerini kolaylıkla kurup, dış ticaret faaliyetlerinde bulunabilmektedir. 

 

   Dış ticaret faaliyetinde bulunacak şirketin kuruluş prosedürleri, diğer şirketlerden çok farklı değildir. İsteyen  her Türk vatandaşı ve hali hazırda kurulu olan her ticari kuruluş, ithalat ihracat ticaret yapabilmektedir. 

   Dış ticaret şirketinin resmi olarak kayıt edilmesi süresi, tercih edilecek şirket türüne göre (bireysel veya sermaye şirketi ) farklılık gösterecektir. Şahıs şirketleri, gerekli evrakların hazırlanması durumunda , aynı gün kurulabilirken, limited veya anonim şirketlerde busüre, ortalama 4 ila 6 iş günü olacaktır. 

 

      ÖNEMLİ NOT; Dış ticaret faaliyetlerinde bulunabilmek için şahıs şirketinin tercih edilmesi durumunda, kuruluş işlemlerinden sonra, ayrıca ticaret odasına kayıt yapılmalıdır. Küçük ölçeli faaliyetler için ticaret odasına kayıt olma zorunluluğu olmayan şahıs şirketlerinde, dış ticaret işlemleri için, ticaret odasına kayıt olmak zorunludur. Ticaret odasına kayıt olmayan şahıs şiretleri, ithalat, ihracat yapamamaktadır. 

 

      Şirket çeşitlerine göre kuruluş aşamaları ve kuruluş giderleri ile ilgili ayrıntılar için, aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;

 

 1 - Bireysel Şirketler

 

 

2- Sermaye Şirketleri

 

 İşinize özel detaylı maliyet tablosunu ÜCRETSİZ almak ve Dış ticaret süreçlerinde destek için, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Etiket; ithalat şirketi kurmak, ihracat şirketi nasıl kurulur 2021, dış ticaret, dış ticaret şirketi, dış ticaret firması açılışı, dış ticaret şirketi kuruluşu, dış ticaret şirketi kurmak ihracat şirketi kuruluşu, 2021 ithalat şirketi kurmak, ithalat ihracat yapmak için hangi şirket türü seçilmelidir, dış ticaret şirketi nasıl kurulur, dış ticaret şirketi açılış masrafları nelerdir, dış ticaret şirketinin kuruluş giderleri, sanal ofise dış ticaret şirketi kurulurmu, sanal iş adresinde dış ticaret şirketi kurmak

Dış Ticaret Şirketi Kuruluş İşlemleri

Dış Ticaret Şirketi Kurmak İçin Alınması Gerekli İzinler

  Genel İzin Ve Başvurular;

 

   Şirketin ticari faaliyetlerine başlayabilmesi için, kuruluş sürecinde vergi dairesi ve ticaret odası kaydı yapılması gerekiyor.  Diğer işletmeler açısından, ticaret odasına kayıt olma zorunluluğu olmayan bireysel şirketlerin, dış ticaret faaliyetlerinde bulunmak için ticaret odasına kayıt olması gerekmektedir. Şirkette işçi çalışacaksa, sosyal güvenlik kurumuna kayıt yapılacak. Belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınacaktır.

 

  • Vergi Dairesi

  • SGK

  • Belediye

  • Ticaret Odası / Meslek Odası

 

 

Dış Ticaret Faaliyetine Özel İzin ve Başvurular;

 

      Şirketin resmi açılışı yapıldıktan sonra, veya kurulu olan şirket ile ilk defa ithalat ihracat yapacaksanız,

 

  • İthalat faaliyetleri için İthalatçılar birliğine

  • İhracat faaliyetleri için ihracatçılar birliğine 

üye kaydı yapılmalıdır. 

DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR

 

   a- Dış Ticaret işlemleri dinamik bir süreç olduğu için,  bir kişinin tüm süreci yönetmesi çok zordur. Gümrük süreçleri için, iyi bir gümrük şirketi ile, nakliye işlemleri için  iyi bir nakliye şirketiyle çalışılmalıdır. Şirket dahilinde, ithalat ihracat operasyonlarını takip edebilecek yetkinlikte personel çalıştırılması da gerekir. 

 

   b- Dış ticaret faaliyetlerinin muhasebe süreci, vergi iade işelmleri ve vergi mahsupları gibi özellikler arz eden ve komplike işlemler olduğundan, küçük hatalarda bile ciddi yaptırımların meydana gelmesine yol açabilir. Bu sebeple,  dış ticaret süreçlerinde tecrübeli, ithalat ihracat işlemlerine vakıf bir muhasebeci ile çalışmak daha etkili olacaktır.

 

    c- İhracat ile mal satışları KDV 'den muaftır. Faturalara KDV yazılmaz. Hem yurtiçi hem de ihracat yapan şirketlerin, ihracatları için farklı seri fatura kullanmak, yasal açıdan zorunlu olmamakla birlikte, etkili bir takip ve dosyalama için yapılması faydalıdır. 

 

    d- İthalat-ihracat işlemlerinde, satış belgelerinin yanında bir takım farklı evraklar kullanılmaktadır. Bazıları aşağıdaki gibidir ;

 

  1. Konşimento - Bill Of Lading

  2.  Çeki Listesi - Packing List

  3. Dolaşım sertifikaları - ATR

  4. Menşei Şahadetnameleri - Certificate Of Origin / EUR.1 / EUR-MED

 

   e- İhracat işlemlerinde oluşan kur farkları, bizimki gibi ekonomilerde, çoğu zaman olumlu eğilimdedir. Yurtiçinden alış yapan ve maliyetleri Türk Lirası üzerinden olan ihracatçı şirketler için, kur artışı çoğunlukla faydalıdır. Lakin , şirket için fayda sağlayan kur farkı kazançları, vergi matrahına dahil edilmeli ve üzer,nden vergi hesaplanması gerekir. Önemli olan bu konu atlanırsa, önemli yaptırımlar ve vergi cezaları alınmasına yol açabilmektedir. 

gallery/dış ticaret270p

17.01.2021 Güncel

       İthalat ihracat faaliyetleri için, yasalar açısından, şirketin bireysel (şahıs şirketi) veya sermaye şirketi olmasının önemi yoktur.  Fakat, ticari faaliyetlerde sağlayacağı prestij ve itibar yönünden, sermaye şirketi kurulmasını tavsiye ederiz.  Dış ticaret faaliyetleri için, Limited şirket ya da anonim şirket , en çok tercih edilenlerdir. Sermaye şirketlerini tek kişi olarak kurabilirsiniz.  

 

        Ayrıca, şahıs şirketi kurup dış ticaret faaliyetinde bulunmak isterseniz ; ithalat ihracat işlemleri için ticaret odasına kayıt yaptırılması gerekeceğinden, Şahıs şirketi kurmanın,  Limited Şirket Kuruluş maliyeti kadar maliyeti olacaktır.